Matmaaaa
Dziąku: Zadanie z matematyki. Dział : Podstawowe własności figur geometrycznych na płaszczyźnie.
Zad:
Punkt C dzieli odcinek AB długości 24cm na dwa odcinki, których stosunek długości jest równy
6:2. Jaka jest długość każdego z odcinków..
Wystarczy że to zadanko mi zrobicie a reszte już będe wiedział jak zrobić. Z góry dziękuje
6 sty 17:31
Godzio:

2x + 6x = 24 cm
8x = 24
x=3
2x = 6
6x = 18
6 sty 17:35
Visu: 24:(6+2)=3 − dla 1 jednostki skali
teraz:
3*6=18
i
3*2=6
Te odcinki to 18 i 6
6 sty 17:36
Dziąku: OKi dzięki wiekie, reszte już zrobię sam
6 sty 17:45