Pole kwadratów / liczby naturalne
mehafi: Treść zadania:
Oblicz długości boków dwóch kwadratów, wiedząc, że są one liczbami naturalnymi, oraz że różnica
pól tych kwadratów jest równa 21.
Próba rozwiązania:
b2 − a2 = 5
a, b ∊ N
Równanie ma dwie niewiadome => nie da się go rozwiązać.
Narysowałem więc sobie tabelę, gdzie w wierszach i kolumnach mam różnice kolejnych liczb
naturalnych ( przypomina trochę tabelę wyników meczów piłkarskich ) i tam poszukałem dla
jakich liczb różnica ich kwadratów wynosi 21 − znalazłem dwie pary ( 11, 10 ) oraz (5, 2).
Nie wiem jednak czy jest to właściwe i najprostsze podejście do zadania − rysowanie takiej
tabeli trochę zajmuje. Po drugie wystarczy że w treści zadania będą takie liczby, dla których
musiałbym narysować bardzo duża tabele, żeby odnaleźć odpowiednie liczby.
Jak można inaczej rozwiązać to zadanie?
16 lip 10:02
Kacper:
To, że ma dwie niewiadome nie znaczy, że się nie da
16 lip 10:12
mehafi: Tak Kacper, masz racje − powinienem napisać ma wiele( nieskończenie) rozwiązań.
16 lip 10:19
Jack:
b2 − a2 = 5
(b−a)(b+a) = 5
Szukamy takich dwoch liczb ktorych iloczyn da nam 5.
Np 1 i 5 (bo 1 razy 5 da nam 5)
I otrzymuje uklad rownan
b−a = 1
b+a = 5
Druga mozliwosc to 5 razy 1 da nam 5
Zatem
b−a = 5
b+a = 1
Innych mozliwosci nie ma bo dwie liczby naturalne ktorych iloczyn daje 5 to tylko jedynka i
piatka.
16 lip 10:28
mehafi: Dziękuję Jacku za pomysł na rozwiązanie; prosty i jasny.
16 lip 10:36
ICSP: Skąd ta 5

b
2 − a
2 = 21
(b−a)(b+a) = 21
oczywiście jeśli a,b ∊ N to b + a > b − a. Dalej mamy : 21 = 21 * 1 = 7 * 3
stąd :
b + a = 21
b − a = 1
(b = 11 , a = 10)
b + a = 7
b − a = 3
(b = 5 , a = 2)
16 lip 11:22
Jack: @ICSP
Polecenie przeczytalem niedokładnie i zasugerowalem sie zapisem mehafi.
Aczkolwiek sens ten sam.
16 lip 13:29