Argument glowny
6latek: Pytanie
Czy mozna przyjac inne ograniczenie na wspolrzedna φ
np −π<φ≤π?
Czy to sie stosuje ?
13 lip 23:31
6latek: Pytam dlatego ze w 2 ksiazkach pisze ze 0<φ≤2π
Natomiast w jednej piszse ze bedzie sie autor staral uzywac wlasnie argumentu z tego przedzialu
13 lip 23:44
jc: W jakim kontkekście? W wielu sytuacjach w ogóle można nie przyjmować żadnych ograniczeń.
Wystarczy na kąty patrzyć, jak na punkty na okręgu (utożsamiać liczby różniące się o 2π).
13 lip 23:51
6latek: Pytam bo zaczynam czytac o postaci trygonometrycznej liczby zespolonej
Na kursie tez przyjmowal 0<φ≤2π
14 lip 00:21
6latek: np z=1−i
obraz tej liczby lezy w 4 cwiartce plaszzyzny Gaussa
wiec φ=315
o
z=
√2(cos315
o+isin315
o)
Przyjalem 0<φ≤2π
A teraz jakby przyjac −π<φ≤π
tojak bedzie wygladac postac trygonometryczna ?
14 lip 00:35
ICSP: √2(cos(−45o) + isin(−45o))
14 lip 07:43
mats: cos315 zamienia się na cos(360−315)=cos45
sin315 zamienia sie na sin(360−315)=−sin45
14 lip 10:12
6latek: Dziekuje

Prosilbym jednak o jakies szersze wyjasnienie
14 lip 11:43
Jerzy:
Przyjmuje sie za arwny przedzial
14 lip 12:07
Jerzy:
.. za argument glowny przedzial [−π,π]
14 lip 12:09
6latek: Witaj
Jerzy 
Jak to sie przelicza ?
A co np gdyby obraz liczby zepolonej lezal w 3 cwiartce ?
np z=−1−i wtedy tgφ=1
Jak to sprowadzic do tego przedzialu ? jest na to jakas regula ?
Nie moge nigdzie znalezc na ten temat (w swoich ksiazkach)
14 lip 12:13
6latek: Zapomnialem dopisac ze wtedy φ=225o
14 lip 12:14
6latek: Kolega wyzej pisal ze zamienia sie na cos (360−225)=cos(−135)o=cos135
sin(360−225)=sin(−135)=−sin135
Czy to sie robi tak ?
14 lip 12:17
6latek: Czy ktos moze mi to dokladnie wytlumaczyc na paru przykladach ?
14 lip 23:28
Mila:

Dowolne dwa argumenty liczby zespolonej różnią się o wielokrotność 2 π .
argument główny:
W obliczeniach podaje się też :
| | 3π | | 5π | | 3π | |
Arg(z)=− |
| ∊(−π,π> [ |
| −2π=− |
| ] |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
14 lip 23:42
6latek: Dobry wieczor
Milu 
To z tego wynika ze i tak musze policzyc najpierw argument z przedzialu <0,2π) i potem odjac od
tego 2π
Dopoki nie bede w stanie liczyc to w pamieci szybko
Na razie dziekuje za wyjasnienie . Lepiej wedlug mnie bedzie przyjmowac ten 1 przedzial
15 lip 00:00
Mila:
Witaj Krzysiu. Jak zdrowie? Chyba dobrze, bo chodzisz do pracy.?
Liczbę zespoloną zaznacz w układzie wsp. będzie łatwiej ustalić argument
i niektóre argumenty od razu podasz.
Ja podaję z przedziału <0,2π).
15 lip 00:12
Mariusz:
To jest umowne czy weźmiemy argument główny z <0,2π)
czy z (−π,π>
15 lip 09:17
6latek: Milu 
Na razie jest dobrze . Chodze do pracy teraz na 2 zmiane ,jeszcze dzisiaj . Od poniedzialku na
1 zmiane
Jutro mam wolne .
15 lip 09:20
6latek: czesc
Mariusz 
Przegladajac ksiazki jednak czesciej przyjmuja przedzial <0,2π)
15 lip 09:23
jc: W jakim problemie potrzebny jest argument główny? Zwykły argument na ogół jest wygodniejszy.
Argument iloczynu to suma agumentów (utożsamiamy kąty różniące się o 2π).
To trochę tak, jakby dopuszczać tylko ułamki nieskracalne. Można (czasem trzeba), tylko
po co sobie utrudniać rachunki?
15 lip 09:32
6latek: Witaj
jc 
Moge sie zapytac tylko tutaj na forum
Problem ten byl postawiony w cwiczeniu z ksiazki matematyka dla klasy 3 i 4 licem podrecznik
uzupelniajacy
(profil matematyczno fizyczny ) Anusiak . Jednak on jest troche wredny bo nie pokazuje np
rozwiazanego przykladu tylko rzuca Cie od razu na gleboka wode .
Tam w nim znalazlem temat liczb zespolonych i zaczalem go przerabiac .
Mam jeszce ksiazke o tych rownaniach i tam tez sa opisane liczby zespolone a takze Eustachy
Tarnawski Matematyka dla studiow technicznych
15 lip 10:02
6latek: Mialem tez robic zadania z tych liczb z inne go zbioru zadan ale one sa tam trudne
Wiec chyba sobie je odpuszcze tak jak te z nierownosci trojkata z modulami
Zajme sie prostymi obliczeniami tj podstawowe dzialania (to umiem ) doprowadzanie do postaci
trygonometrycznej
, potegowanie i pierwiastkowanie liczb zespolonych
mnozenie i dzielenie liczb zespolonych w postaci trygonometrycznej . To powinno mi w
zupelnosci wystarczyc
15 lip 10:09
Mariusz:
Argument główny przydaje się gdy np z logarytmu zespolonego chcemy zrobić funkcję
Jest on wtedy częścią urojoną logarytmu
Zwykły argument nie pozwoliłby zdefiniować logarytmu zespolonego
15 lip 10:59