pytanko
pol: #include <iostream>
using namespace std;
int podstawa,wykladnik,wynik;
int main ()
{
cout<<"podstawa potegi:"<<endl;
cin>>podstawa;
cout<<"podaj wykladnik potegi"<<endl;
cin>>wykladnik;
wynik=1;
for(int i=1;i<=wykladnik;i++)
{
wynik=podstawa*wynik;
}
cout<<" wynik potegowania to:"<<wynik<<endl;
return 0;
}
Dlaczego jak np. robie 10
10 to wyskakuje jakaś dziwna liczba. Czy to dlatego, że przekracza
zakres wartości int

albo np. 8
24 pokazuje 0
13 lip 14:41
pol: chodziło wyżej o 10(10) i 8(24)
13 lip 14:41
pol: chodziło wyżej o 1010 i 824
13 lip 14:42
52: Przekracza zakres i wyskakują śmieci
tak zrób
double podstawa,wykladnik,wynik;
13 lip 17:49
jc: To nie są śmieci. Zamiast 10
10 zobaczyłeś 10
10 mod 2
32=1410065408
13 lip 20:11
52: jc czemu tak ?
13 lip 23:08
pol: @jc właśnie dlaczego akurat tak?
13 lip 23:28
jc: Bo liczby typu int zapisywane są w procesorze na 32 bitach. Jak najbardziej znaczący bit jest
jedynką, to liczba interpretowana jest jako ujemna: zamiast n mamy n−232.
Widocznie w liczbie 1010 wspomniany bit jest zerem, bo wynik jest dodatni.
Jak chcesz bez wysiłku wykonywać działania na liczbach dowolnej wielkości, użyj Pythona.
13 lip 23:46
dex1245: Po co Ci takie duże liczby (8
24)? przy użyciu unsigned long long wynik; to i tak daje
jeszcze radę wyświetlić 8
21 natomiast 8
22 wzwyż już nie
14 lip 13:27
Dziadek Mróz: unsigned long long int64_t;
14 lip 23:58
Dziadek Mróz: a fu, int64_t to unsigned long long int
tak czy siak na x32 więcej nie wyciśniesz
15 lip 00:26
Mariusz:
Można na łańcuchach tyle że w C łańcuchy są kiepsko pomyślane
a w C++ klasa łańcuchów pojawiła się stosunkowo niedawno
15 lip 12:22
Mariusz:
Na stronie Wałaszka masz "gotowca"
15 lip 21:28
Dziadek Mróz:
W pisaniu programów pod C++ nie używaj globalnie using namespace std; bo po drodze
napiszesz jakąś klasę/strukturę która ma nazwę klasy/struktury z biblioteki, np std::List i
kompilator zgłupieje.
16 lip 13:11
si plas plas: Dziadek Mróz poleciłbyś jakąś dobra ksiazke c++ podstawy?
18 lip 19:57
bezendu:
Szkoła Programowania.
Prata
18 lip 21:07
19 lip 04:10
si plas plas: dzięki!

a co sadzicie o kursach c++ Miroslawa Zelenta,jesli mieliscie oczywiscie z nimi
stycznosc, przerobiłem 17 odc co mi dało w moim subiektywnym odczucie całkiem dobre
zapoznanie sie z podstawami, aczkolwiek podobno pan Zelent uczy złych praktyk
19 lip 09:46
Dziadek Mróz:
Każdy ma swój sposób pisania. Z czasem sam zauważysz, że każdy inny kod jest badziewnie
napisany, tylko Twój jest czytelny. Ja piszę już 6 (!) rok więc mam nawyk
19 lip 12:10
si plas plas: Dziedek Mróz a co uwazasz o linuxie tj. warto poswiecac na niego czas bo moze kiedys sie w
przyszlej pracy programisty przyda, czy raczej go olać i poswiecic czas na nauke programowania
itd?
19 lip 18:29
si plas plas: mam wrazenie, ze panuje jakas moda na linuxa ostatnio, no chyba ze ktos ma troche wiecej
złotówek to ios
19 lip 18:30
Dziadek Mróz:
Linux to podstawowy system do nauki programowania. Na windowsie nie da się efektywnie nauczyć
programowania bo język C był stworzony w czasach gdy Win wchodził dopiero na rynek, a
większość systemów była oparta (także i Win) o Unix.
19 lip 19:41
Dziadek Mróz:
Jak nie gryzłeś wcześniej linuxa to zainstaluj sobie Ubuntu 16.04, tam będziesz miał dobry
edytor tekstu Gedit. Poszukaj sobie kilka wtyczek developerskich typu zamykanie nawiasów,
automatyczne wcięcia, uzupełnianie wyrazów, plugin do wykonywania zewnętrznych appek.
19 lip 19:43
si plas plas: dzieki za wszystko
19 lip 21:53
jc: Spojrzałem na zaproponowany manual. Pierwsze wrażenie bardzo dobre
19 lip 22:36