Odleglosc punktow
6latek: Na teraz juz ostanie zadanie
Tresc:
Oblicz odleglosc punktow M=(r1, φ1) i N=(r2,φ2)
13 lip 12:48
6latek: Za szybko wyslalem
WEdlug mnie bedzie tak
d=√(r2−r1)2+(tgφ2−tgφ1)2
13 lip 12:51
Jerzy:
Cześć

Masz wsp. biegunowe,przejdż na kartezjańskie i wtedy policz
13 lip 13:03
Benny: x=rcosφ
y=rsinφ
13 lip 13:30
6latek: A ten wzor co napisalem to jest zle ?
13 lip 23:08
6latek: Podbijam
15 lip 10:14
piotr1973: wzór jest zły, bo jak można dodawać jednostki długości w kwadracie do kwadratu różnicy liczb
bezwymiarowych?
jak dodać np.: m2 + 1 (metr kwadratowy + jedność)
15 lip 10:20
6latek: Dziekuje

Juz widze swoj bląd
15 lip 10:24
6latek: Czyli d=√(x2−x1)2+(y2−y1)2= |z2−z1|
17 lip 08:31
jc: A teraz wyraź wynik przez długości i kąty
17 lip 08:35
6latek: Czesc

Wedlug mnie bedzie tak
d=
√(r2*cosφ2−r1cosφ1)2+(r2sinφ2−r1sinφ1)2
17 lip 08:39
jc: Nie prościej użyć kilku 4 liter zamiast 2 z indeksami? Mniej pisania, łatwiej odczytać.
z = r cos φ, w = k θ
lub tak
z = r cos φ, z' = r' cos φ'
Zapisz inaczej wyrażenie pod pierwiastkiem (rozwiń kwadraty i dodaj składniki wykorzystując
wzory trygonometryczne).
17 lip 09:06
6latek: Zrobie to pozniej
17 lip 09:22
6latek: No to probujemy
Tylko duzo juz zapomnialem
(r'cosφ'−rcosφ)
2=
r'2cos2φ'−2r'*r*cosφ'*cosφ+r2cos2φ
=============================
(r'sinφ'−rsinφ)
2=
r'2sin2φ'−2r'*r*sinφ'*φsin+r2sin2φ
==============================
=
r'2cos2φ' +r'2sin2φ'−[Z[2r'*r*cosφ'*cosφ−2r*'r*
sinφ'*sinφ]]+
r2cos2φ+r2sin2φ=
r'
2(cos
2φ'+sin
2φ')−2r'r(cosφ'*cosφ+sinφ'*sinφ)+r
2(cos
2φ+sin
2φ)=
r'
2*r
2−2r'*r(cosφ'*cosφ+sinφ'*sinφ)
Teraz muszse znalezc wzory na cosα*cosβ i sinα*sinβ ( nie pamietam juz
Dalej brniemy
| | cos(φ'−φ)+cos(φ'+φ) | |
cosφ'*cosφ= |
| |
| | 2 | |
=============================
| | cos(φ'−φ)−cos(φ'+φ) | |
sinφ'*sinφ= |
| |
| | 2 | |
=============================
| | 2*cos(φ'−φ) | |
Wiec cosφ'*cosφ+sinφ'*sinφ= |
| =cos(φ'−φ) |
| | 2 | |
Reasumujac d=
√r'2*r2−2r'*r*cos(φ'−φ
==================================
17 lip 18:57
6latek: Pomylka nastapila w zapisie
ma byc oczywiscie d=√r'2+r2−2r'*r*cos(φ'−φ)
17 lip 19:09
jc: Bardzo dobrze

Tylko nie rozumiem, dlaczego tak na około.
Mamy dwa podstawowe wzory w trygonometrii: na cosinus sumy i sinus sumy
(dobrze je pamiętać). W zadaniu pojawia się jeden z nich:
cos(α − β) = cos α cos β + sin α sin β
(zmieniłem znak przy β). A wynik to po prostu twierdzenie cosinusów.
17 lip 19:24
6latek: No tak .
Teraz zauwazylem . Po prostu nie patrzylem na to w ten sposob
17 lip 19:49