Linie geometryczne
6latek: Nie rozumiem jeszcze takich dwoch zapisow
Zadanie
1.Okresl jak linie przedstawia rownanie re (z2)=r gdzie r jest dana liczba rzeczywista
2. Okresl jak linie przedstawia rownanie im (z2)=r dla danej liczby rzeczywistej r
Np do nr 1
re to czesc rzczywista liczby zespolonej i wedlug mnie re(z2)=x2 wtedy x2=r jesli
x=x+iy
A mam napisane ze x2−y2=r
To saamo do nr 2 im to czesc urojona liczby z i wedlug mnie pownno byc (iy)2=r to
(−1)y2=r to −y2=r
A mam napisane ze x*y=r
13 lip 12:20
6latek: To wedlug tych podpowiedzi wedlug mnie w nr 1 bedzie to dla r=0 prosta y=x i y=−x
natomiast dla r≠0 hiperbola
W nr 2 wedlug mnnie to bedzie dla r=0 prosta x=0 lub y=0 a dla r≠0 hiperbola
Tylko dlaczego takie zapisy ?
13 lip 12:28
ICSP: z = x + iy
z2 = x2 − y2 + 2xiy
re(z2) = x2 − y2
im(z2) = 2xy
13 lip 12:28
6latek: No tak
Juz rozumiem dlaczego
dziekuje CI za pomoc
13 lip 12:31
6latek: To jest po prostu cala liczba z podniesiona do kwadratu a nie tylko czesc rzeczywista czy
urojona liczby
podniesiona do kwadratu .
Jeszcze mnie to myli bardzo
13 lip 12:35