matematykaszkolna.pl
PROSZĘ O POMOC!!!!!!!! kamil: proszę o pomoc chemika ułuż kwasy beztlenowe według rosnącej mocy: HF HCl HBr HI H2S
6 sty 17:25
kamil:
6 sty 17:29
kamil: WIE KTOŚ JAK TO UŁOŻYĆ ROSNĄCO?
6 sty 17:36
dejw329: według kwasowości , na google , polecam tabele , oczywiście znać musisz nazwy kwasów . I dopasować je do kwasowośći
6 sty 17:39
kamil: TO JAK TO BĘDZIE W KOLEJNOŚCI PROSZĘ POMÓŻ!
6 sty 17:40
Godzio: wiem że to trudne ale jakoś mi się udało i wpisałem w googlach hasł : moc kwasów beztlenowych i pierwsza strona była niedostępna ale naszczęście jej kopia tak: http://209.85.129.132/search?q=cache:YK05yXUNKhYJ:www.gdynia.mm.pl/~drake87/drake87/5/52/B/5203008.html+moc+kwas%C3%B3w+beztlenowych&cd=1&hl=pl&ct=clnk&gl=pl Mam nadzieje że dasz rade sam dalej
6 sty 17:45
Mateusz: Moc kwasów beztlenowych HnR zalezy od elektroujemnosci atomu związanego z z atomem wodoru oraz wielkosc anionów powstających w wyniku dysocjacji kwasów czynnikiem decydującym o mocy kwasów beztlenowych pierwiastków lezących w tej samym okresie układu okresowego jest przede wszystkim elektroujemnosc natomiast o mocy kwasów pierwiastków lezących w tej samej grupie układu okresowego decydują rozmiary anionów stąd w obrębie okresu moc kwasów beztlenowych rośnie wraz ze wzrostem elektroujemnosci pierwiastka stanowiącego reszte kwasową obrazuje to schemat wzrost elektroujemnosci −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> HX HY HZ wzrost mocy kwasów −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> w obrębie grupy moc kwasów beztlenowych maleje wraz ze wzrostem elektroujemnosci pierwiastka stanowiącego reszte kwasową wzrost elektroujemnosci <−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− HX HY HZ wzrost mocy kwasów −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−> No i teraz wg tych schematów biezesz układ okre3sowy do ręki grupy i okresy umiesz ustalic emotka
6 sty 19:09