rownosc liczb zespolonych
6latek: Zadanie
Udowodnij z edla dowolnych liczb zespolonych z i u rownosc z2=u2 zachodzi wtedy i tylko
wtedy gdzy z=u lub z=−u
z2−u2=0 to (z−u)(z+u)=0 wiec z=u lub z=−u (tak zrobilem
Pytanie
kiedy z2=−u2 ?
13 lip 11:52
ICSP: z2 = (iu)2
13 lip 11:53
6latek: Witaj

Bo w opdpowiedzi do zadania mam tak
u=±iz
13 lip 11:58
ICSP: z2 = (iu)2
z = iu v z = −iu
Mnożąc przez i
iz = −u v iz = u
iz = u v −iz = u
u = ± iz , ale poprawna będzie również wersja z = ±iu
13 lip 12:01
6latek: Dziekuje CI . To jest trudne
13 lip 12:03
6latek: Nastepne zadanie jest powiazane z tym wiec juz wiem jak je rozwiazac
13 lip 12:10