muzyka w matematyce
Czekolada: W pewnej szkole 128 uczniów uczy się gry na instrumentach muzycznych. Spośród nich 90 gra na
fortepianie, 60− na gitarze, a 50− na skrzypcach. Każdy z uczniów gra na trzech instrumentach
albo na jednym. Nie ma uczniów grających na dwóch instrumentach.
Oceń prawdziwość zdań:
1. 24 uczniów uczy się gra na trzech instrumentach.
2. 54 uczniów uczy się tylko gry na fortepianie.
3. 26 uczniów uczy się tylko gry na skrzypcach.
Będę wdzięczna za pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
13 lip 11:14
Tadeusz:
x+50−x+60−x+90−x=128
200−2x=128 ⇒ x=
dalej już sama
13 lip 15:39
Tadeusz:
oczywiście x to ilość uczniów uczących się gry na 3 instrumentach
13 lip 15:45
Jerzy:
Albo:
a) 24*3 + 104 ≠ 200 (fałsz)
b) 56*1 + 72*3 ≠ 200 (fałsz)
c) ..... sama
13 lip 15:56
Jerzy:
b) 54*2 + 72*3 ≠ 200
13 lip 16:01
Jerzy:
ach.... 54*1 + 74*3 ≠ 200
13 lip 16:02
Czekolada: Dziękuję bardzo za wskazówki!
13 lip 22:59
Tadeusz:
13 lip 23:05