3 zadania zespolone
6latek: W tym poscie wstawie 3 zdania dlatego ze pierwszse dwa zadania beda powiazane z 3 i nie chce
tego rozdrabniac
Zadanie nr 1
Rozloz a2+b2 gdzie a i b sa liczbami rzeczywistymi na czynniki na dwa rozne sposoby
Zadanie nr 2
Udowodnij ze dla dowolnej danej liczby zespolonej z wielomian zmiennej x postaci
W(x)=(x−z)(x−z*)
ma wspolczynniki rzeczywiste (*−to sprzezenie)
Zdanie nr 3
Korzystajac z zadan nr 1 i 2 rozloz x4+1 na czynniki o wspolczynnikach rzeczywistych
Sprawdz swoj wynik przez sprytne mnozenie
Jesli chodzi o zadanie nr 1 to moge zapisac ze
a2+b2= a2−(bi)2= (a+bi) (a−bi)
Albo b2−(ai)2= (b−ai)(b+ai)
Teraz tak o ile a+bi=z i a−bi=z* to a2+b2=z*z* (bo to chyba chodzi o to
to nie rozumiem dlaczego (b−ai)(b+ai) to jest to samo co (a+bi)(a−bi) skoro jednostka
urojona b przeszla w rzeczywista a ?
Na razie na tyle bo muszse jechac do pracy .
12 lip 13:13
6latek: Za wszelkie uwagi podziekuje po pracy (poznym wieczorem )
12 lip 13:19
6latek: Teraz tak sobie pomyslalem ze moge tak to rozpisac bo a i b sa rzeczywiste
12 lip 22:58
6latek: Zadanie nr 2
Tutaj proszse o pomoc
czy to mnozyc i jak ?
13 lip 00:56
6latek:
13 lip 07:43
jc:
(x − a − bi)(x − a + bi) = (x − a)2 + b2 = x2 − 2ax + a2 + b2
13 lip 08:17
6latek: Witaj

Na razie dzieki .Teraz musze wyjechac . Po powrocie zgloszse sie po dalszse wskazowki
13 lip 08:35
6latek: Zadanie nr 3
zrobie tak
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
((x− |
| )2+ |
| )((x+ |
| )2+ |
| )=(x2−√2x+1)(x2+√2x+1) |
| | √2 | | 2 | | √2 | | 2 | |
13 lip 11:24