prawdopodobieństwo
mikii7: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
a) za drugim i trzecim razem wypadnie reszka.
Dlaczego w odpowiedzi jest 23=8 ? nie rozumiem tego...
b) wypadnie więcej orłów niż reszek myślę, że tu będzie 1/2, ale nie wiem jak to uzasadnić...
12 lip 13:04
Jerzy:
a)
|ΩI = 2
5
|A| = 2
3
| | 23 | | 1 | | 1 | |
P{A) = |
| = |
| = |
| |
| | 25 | | 22 | | 4 | |
12 lip 13:13
mikii7: Ale nie wiem w a) jak to wytłumaczyć... dlaczego tak?
12 lip 13:15
Jerzy:
23 .... na pierwszym,czwartym i piątym miejscu pojawia się O lub R
(3−elementowe wariacje z powtórzeniami zbioru dwuelementowego)
12 lip 13:15
mikii7: dalej nie rozumiem.. czy można to wytłumaczyć bardziej łopatologiczniej dla mnie? PROSZĘ
12 lip 13:18
Jerzy:
XRRXX . za drugim i trzecim wypadła reszka
(XXX) , to trzyelementowe układy O lub R , i jest ich 23
np:(O,O,O) , (R,O,O) , (R,O,R) ..... wypisz wszystkie możliwości
12 lip 13:22
mikii7: tERAZ ROZUMIEM. DZIĘKUJĘ JEST PAN WIELKIM CZŁOWIEKIEM
12 lip 13:23