Wyznacz resztę z dzielenia liczby
Nananana: a) 10712 przez 17
b) 86712 przez 17
c) 9672 przez 17
d) 7902 przez 17
10 lip 21:57
Loczki: 10712 = (9 * 17 *7)2
10 lip 21:59
Nananana: Alee skąd to? I jak zrobić resztę? Nie rozumiem
10 lip 22:17
Metis: Kongruencje
10 lip 23:56
Mila:
1) Sprawdzasz, czy liczba 1071 dzieli się przez 17
1071=63*17
(1071)2=632*172 ⇔liczba jest podzielna przez 17 (czyli reszta 0)
b)
86712 przez 17
Sprawdzamy czy dzieli się przez 17 − nie dzieli się
8671=510*17+1
8671=1 (mod17)
86712=12(mod17)=1(mod17)
c) 9672 przez 17
967=56*17+15⇔
967=15(mod17)=−2 (mod17)
9672=(−2)2(mod17)=4(mod17)
albo tak:
9672=152(mod17)=225 (mod17)
225=13*17+4
9672=4(mod17)
d)
reszta 13, spróbuj sama
11 lip 00:31