U{1}{i} zespolone
6latek: | | 1 | |
Oblicz |
| a nastepnie in dla calkowitych n |
| | i | |
10 lip 21:19
ICSP: = − i
| 1 | | a − bi | |
| = |
| |
| a + bi | | a2 + b2 | |
10 lip 21:22
6latek: Mam pytanie
czy sprzezeniem i jest (−i) czy (−y)?
10 lip 21:23
ICSP: −i
Skąd y ?
10 lip 21:24
6latek: Wzialem to z czesci urojonej iy
10 lip 21:32
6latek: Witaj
ICSP
| | 1 | | 1*(−i) | | −i | |
czyli sprzezeniem i jest (−i) i bedzie tak |
| = |
| = |
| =−i |
| | i | | 02+(−1)2 | | 1 | |
| | 1 | | 1 | |
Teraz np i−3= |
| = |
| =1/(1/i) =i |
| | i3 | | −i | |
10 lip 21:36
ICSP: ale niezbyt rozumiem gdzie tutaj może być problem.
10 lip 21:51
6latek:
Ktos mi napisal ze sprzezeniem czesci urojonej jest (−y) i dlatego sie zapytalem
10 lip 21:53
ICSP: Nie ma czegoś takiego jak sprzeżenie cześci urojonej.
Dla liczby zespolonej z = a + bi, sprzężenie wynosi z* = a − bi, więc w szczególności gdy z =
i to z* = −i (1 = 0 , b = 1)
10 lip 21:54
6latek: Ucze sie tych liczb sam i takie wiadomosci sa mi pomocne
dziekuje
10 lip 21:56
Jerzy:
Ja napisałem,że: Im z* = −y
10 lip 21:57
Mila:
Najlepiej liczyć tak:
1)
2)i
n=?
i
2=−1
i
3=i
2*i=−i
i
4=i
2*i
2=1
i
5=i
4*i=i
i
6=i
4*i
2=−1
i
7=i
4*i
3=−i
i
8=i
4*i
4=1
i
n=?
| | n | |
Odkryj regułę (podpowiedź : w zależności jaka jest reszta |
| ) |
| | 4 | |
10 lip 22:21
Mariusz:
Mnożysz licznik i mianownik przez sprzężenie mianownika
15 lip 19:37