matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Potegi i
6latek:
Oblicz i
n
dla naturalnych n . Jak te potegi leza na plaszczyznie Gaussa ? i
0
=1 i
1
=i i
2
=−1 i
3
= i
2
*i=−1*i=−i i
4
= (i
2
)
2
= (−1)
2
=1 i
5
= i
4
*i=i i
6
=(i
2
)
3
=−1
3
=−1 i
7
= i
6
*i= −i i
8
= (i
2
)
4
= (−1)
4
=1
10 lip 21:16