podzial odcinka w stosunku
6latek:

Znajdz punkt dzielacy odcinek o koncach z
1 i z
2 w stosunku 3:5
z
1= x
1+iy
1
z
2=x
2+iy
2
Tylko nie wiem czy dobrze zapisalem ze ma byc iy
p= czy y
p= ?
10 lip 20:05
jc:
Z punktu z1 wykonujesz 3/8 kroku (z2 − z1).
P = z1 + (3/8) (z2 − z1) = (3/8) z1 + (5/8) z2.
Widzisz zasadę?
10 lip 20:24
6latek: Witaj

Policzylem to bo znam akuratnie te wzory na pamiec
| | 5 | | 3 | |
Nie bardzo to rozumiem bo wychodzi mi z obliczen |
| z1+ |
| z2 |
| | 8 | | 8 | |
10 lip 20:39
jc: Dobrze Ci wychodzi

Ja się pomylilem w drugiej równości. Powtórzę pytanie:
widzisz zasadę?
10 lip 20:43
6latek: Wytlumacz mi to
10 lip 20:46
6latek: Nie wiem czy to ma tutaj jakies znaczenie ze liczby zespolone na plaszczyznie Gaussa to wektory
Ale mgliste jeszcze mam o tym pojecie
10 lip 20:54
Metis: Chodźcie na mecz

Krzyśku zerknij potem na @.
10 lip 20:54
jc: Jak chcesz od przejść od A do B, to musisz wykonać krok (B−A).
A + (B − A) = B
Jak przejdziesz jakiś ułamek tej drogi, np. 3/8, jak w zadaniu,
to znajdziesz się w punkcie P = A + (3/8)(B−A) = (5/8) A + (3/8) B.
A zasada jest taka, że dwa ułamki, u nas 5/8 i 3/8 sumują się do 1.
Poza tym, przy A stoi większy ułamek − przecież jesteśmy bliżej A.
10 lip 20:55
6latek: Dziekuje za wyjasnienie
Moze tez skorzystaja inni ( a zagladaja
10 lip 20:58
6latek: Moze jutro bede tez chcial wrocic do tego zadania gdzie tam zaszla zamiana liczby
rzeczywistej na urojona i odwrotnie .
Bo bede tez mial zadania (2) na obrot
10 lip 21:01