prawdopodobienstwo
olax: wyszło mi P(A) = 0,4
proszę o sprawdzenie czy dobrze:
Dane są dwa podzbiory zbioru liczb całkowitych:
K = {− 4,− 1,1,5 ,6 } i L = { −3 ,−2 , −2,3,4}.
Z każdego z nich losujemy jedną liczbę.
Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia polegającego na wylosowaniu liczb, których iloczyn jest
dodatni
10 lip 17:25
Jerzy:
Źle
10 lip 17:39
olax: Przepraszam źle wpisałam liczby w zbiorach:
K = {− 4,− 1,1,5 ,6 } i L = { −4 ,−3 , −2, 2, 3}.
nadal będzie źle ?/
10 lip 17:45
Jerzy:
Nadal
10 lip 17:48
olax: Możesz pomóc.
10 lip 17:49
Jerzy:
Ile jest zdarzeń elementarnych ?
10 lip 17:50
olax: 25
10 lip 17:50
Jerzy:
OK...a sprzyjających ?
10 lip 17:53
olax: iloczyn dodatni to 2 ujemne liczby z K i 3 ujemne z L 2*3=6
dodatni iloczyn to tez 3 dodatnie z K i 2 dodatnie z L czyli 6
stad 12/25
10 lip 17:54
olax: kurcze czyzby wyliczeniówka zle ?
10 lip 17:55
olax: P(a)=12/25 to jest już dobrze ?
10 lip 17:55
Jerzy:
Teraz tak
10 lip 17:57
olax: myślenie dobre, ale totalny bałagan w liczeniu−dzięki
10 lip 17:58