Pisemne dzielenie liczby jednocyfrowej przez dwucyfrową
Patryk: Cześć, chciałbym, żeby ktoś mi wytłumaczył, jak pisemnie podzielić 4 przez 15. Mam za zadanie
przedstawić ten ułamek (4/15) w postaci dziesiętnej, ale nie mam pojęcia jak to podzielić

Z
góry dzięki za pomoc
10 lip 15:46
Jerzy:
15 w 4 .....0 , przecinek
15 w 40 ....2 razy
15 w 100 .... 6 razy
15 w 100.... 6 razy
= 0,26666.....
10 lip 16:02
6latek: 4:15=0,26666..........
−−−−−−−−−−−−
40
30
======
100
90
======
100
90
=========
100
10 lip 16:06
Patryk: Wszystko fajnie, takie same odpowiedzi są w podręczniku, ale ja chciałbym się dowiedzieć,
dlaczego tak się dzieje. Skąd się bierze tam 40, albo 100. W podręczniku nie jest
wytłumaczone, tylko też jest podana odpowiedź, i się domyśl, skąd to się tam wzięło
10 lip 16:12
6latek: Przeciez jak dzielic to jest pokazane w szkole podstawowej
Jesli zapomniales to sie wroc do niej
10 lip 16:14
6latek: Postac dziesietna bedzie taka 4:15=0,2(6)
10 lip 16:17
piotr: Patryk nie rób sobie jaj
10 lip 16:32
6latek: Ja mysle piotr ze on nie umie dzielic
To sie dzieje naprawde . Niektorzy gimnazjalisci i licealisci naprawde nie umieja dzielic
pisemnie
Mowila mi o tym mama jednej z licealistek
10 lip 17:00
Dziadek Mróz:
Najlepiej podzielić 40/15 a wynik podzielić przez 10, lub jak kto woli z większą dokładnością
40000/15 z dzieleniem na 10000
10 lip 17:50
Mila:
Liczbę 4 możesz zapisać jako:
4,0000 i dzielić
10 lip 18:36