pola figur podobnych
Ala: Bardzo proszę o pomoc
Na planie mieszkania w skali 1:100 pokój
ma powierzchnię 22cm2. jaką powierzchnię
ma ten pokój w rzeczywistości?
6 sty 17:20
Łukasz: 22m2
6 sty 17:20
Ala: A jak ci to wyszło
6 sty 17:24
Łukasz: jak liczysz powierzchnię to podnosisz skalę do kwadratu, czyli mamy 1:10000 i to jest skala
naszego pola, czyli 22cm2 * 10000 = 220000cm2 = 22m2
6 sty 17:25
kasia: aha wielkie dzieki
6 sty 17:26
Visu: skala 1:100 tz 1 cm na mapie to 100 w rzeczywistości
22*100=2200cm2 = 22m2
6 sty 17:29