Plaszczyzna Gaussa
6latek: jaki zbior na plaszczyznie Gaussa okresla rownosc
a)rez=−3
b) im z=1
c) re z = im z
d) z=z*
e)z=−z*
f)z*=−z*
*− oznacza sprzezenie
a) bedzie to prosta x=−3
b) bedzie to prosta y=1
c) nie wiem
czy w d e f to beda punkty?
9 lip 15:45
Jerzy:
Cześć

popraw b
c) y = x
9 lip 15:53
52: Witaj

c) spójrz na a), b) i na swoje odpowiedzi, ja dostrzegam że re z = x, im z = y

zatem ?
9 lip 15:55
6latek:

d) punkt czerwony
e) punkt zielony
f) punkt zielony
9 lip 15:57
Jerzy:
a jest też do poprawy
9 lip 15:59
6latek: Witam

A co napisalem zle w b?
9 lip 15:59
Jerzy:
Sorry...a jest dobrze
9 lip 16:00
Jerzy:
b) Im z = 0
9 lip 16:01
52: d)
z=re z+ im z
z*=re z − im z
z=z*
re z+im z=re z − im z
im z=−im z
2im z=0
im z=0
zatem część urojona równa się 0
9 lip 16:02
6latek: Jerzy
Nie rozumiem dlaczego Imz=0 ?
9 lip 16:02
Jerzy:
Skoro z = 1 , to z = 1 + 0*i
9 lip 16:04
Jerzy:
d) z = 0
9 lip 16:04
52: im z=1, a nie z=1
czyli część urojona równa 1, wg mnie 6latek ma dobrze
9 lip 16:05
6latek: Czesc
52
9 lip 16:06
Jerzy:
Ok...może to ja źle zinterpretowałem polecenie
9 lip 16:06
9 lip 16:08
52: Zawsze jest wolfram i tu można sprawdzić
9 lip 16:08
6latek: Moze zrobmy to po kolei
c) rez= imz
rez=x a imz=y
czyli bedzie to prosta y=x
d) z=z*
x+iy=x−iy
2iy=0
iy=0
Czyli jaki bedzie tu zbior ?
9 lip 16:13
6latek: Bedzie to punkt (0,0) czyli poczatek ukladu wspolrzednych ?
9 lip 16:14
52: cześć urojona równa 0, co to będzie ?
9 lip 16:14
52: 6latku im z = 0, a patrząc na wcześniejsze przykłady to im z = y
czyli rozwiazanie d) to ?
9 lip 16:15
6latek: czesc urojona 0 ale tez wyszlo nam ze czesc rzeczywista =0 bo x−x=0
Troche to trudne
Odpowiadajac na Twoje pytanie to wydaje mi sie ze zbiorem bedzie tutaj czesc rzeczywista liczby
9 lip 16:18
52: część rzeczywista nam nic nie wyszła...
wyszło nam że Im z = 0
a teraz spójrz na przykład b) i odpowiedz na pytanie
9 lip 16:20
6latek: e) z=−z*
x+iy=−x+iy
2x=0 czyli x=0
czyli zbiorem bedzie tutaj czesc urojona liczby zespolonej
9 lip 16:21
6latek:
skoro wyszlo ze Im z=0 to zbiorem bedzie os OX
9 lip 16:23
52: e) część rzeczywista liczby zespolonej
9 lip 16:24
6latek: Natomiast do e) zbiorem bedzie os OY
9 lip 16:24
52: d) tak, y=0
9 lip 16:24
52: e) tak, x=0
9 lip 16:24
6latek: Chwila
Kamil 
W d wyszlo ze Im z=0
czyli z=0*i czyli z=i*y a y wyszlo mam ze =0 ale znowu wykresem y=0 jest os OX
Co tutaj zle mysle ?
9 lip 16:28
52: [CYTAT] czyli z=0*i czyli z=i*y to nie jest prawda
czyli z=0*i czyli z=x to jest prawda dla postaci z=x+yi
9 lip 16:31
6latek: A na osi OX odznaczamy czesc rzeczywista liczby zespolonej
9 lip 16:31
6latek: Dobrze . Czyli znowu cos nowego sie dowiedzialem
9 lip 16:33
52: bo jak masz
z=x+yi
dla Re z = 0
x=0
z=yi
dla Im z = 0
y=0
z=x
9 lip 16:34
6latek: Teraz f)
z*=−z*
x−iy= −x+iy
2x=2iy
x=iy
Jak to nalezy zinterpretowac ?
9 lip 16:35
52: część rzeczywista = część urojona
9 lip 16:36
6latek: czyli mamy c) y=x
9 lip 16:39
52: dokładnie
9 lip 16:39
6latek: Dzięki
9 lip 16:46
Metis:
9 lip 16:54
Iryt:
9 lip 18:51
6latek: Witam
Iryt 
Pozdrawiam
Witaj
Metis
9 lip 18:55