matematykaszkolna.pl
Pytanie studia- programowanie mat: Dzien dobry, Planuje isc na studia automatyka i robotyka w Poznaniu. I chcialby sie troche podszkolic z programowania, i prosze was o rade lepiej zaczac od C czy od C++ Ktory jezyk jest bardziej przydatny na tym kierunku
9 lip 14:03
52: Na PWr, mieliśmy przez pierwszy semestr C, potem C++
9 lip 14:06
mat: A trudno zrozumiec C dla kogos kto wczesniej nic w nim nie robil W C++ umiem jakies podstawy
9 lip 14:43
mat: I chyba wolałbym isc teraz dalej samemu w C++. Ale akurat z info nigdy nie mialem tak latwo jak z matma . A na 1 semestrze w C to miales takie podstawy z if proste petle czy od razu raczej na gleboka wode w tym C
9 lip 14:48
52: Na początek wiadomo pętle, tablice itd. ale później to już dynamiczne alokowanie pamięci, stosy i inne rzeczy emotka
9 lip 15:52
52: ja uważam że C++ jest łatwiejszy, jak będzie ogarniał C to łatwiej będzie ci się przesiąść z C na C++
9 lip 15:52
mat: A moglbys mi polecic jakas ksiazke z ktorej bym sie nauczyl dobrze podstaw jezyka C
9 lip 17:29
52: jezyka C ... grzebałem po internecie; do C++ jest duzo emotka
9 lip 20:28
52: ogólnie w sprawie programowania to pisz do asdf, Dziadek Mróz, Kejt, Trivial
9 lip 20:57
jakubs: Ja zaczynałem od C i polecam zacząć od C. C++ to trudny język i na początek się go nie poleca, bo się zrazisz i po co ? emotka
10 lip 01:06
bezendu: Python sobie zobacz.
10 lip 01:08
Dziadek Mróz: Jeżeli chodzi o C to musisz mieć pełną kontrolę nad kodem, więc podstawy nie wystarczą. W C++ masz wszystko zoptymalizowane i uogólnione więc podstawy wystarczają do efektywnego pisania kodu.
10 lip 11:46
Dziadek Mróz: Jak chcesz się nauczyć programowania w sensie jak to działa, poznać elementy, składnię itp. to ugryź Pythona jak pisał @bezendu
10 lip 11:47