matematykaszkolna.pl
praca- życie PrzyszlyMakler: Dopiero wchodzę w dorosłość, a moi rodzice jako osoby starej daty się bardzo boją podawania danych przez internet. Byłem dziś w carrefourze na rozmowie o pracę i dostałem pracę i wysłali mi formularz− umowę na maila. Żądają ode mnie skanu dowodu i legitymacji. Czy powinienem takie rzeczy im podawać? Czy może jakoś zakryć niektóre dane? Co robić?
8 lip 18:36
Paweł: Z dowodem bym uważał, nie jestem pewien ale w niektórych przypadkach do wzięcia pożyczki (chwilówki) wystarczy ksero dowodu. Także wysyłanie skanu dowodu w takie miejsce jest troche ryzykowne
8 lip 18:39
PrzyszlyMakler: Tylko to jest sieciówka− duża− carrefour.. i to sprawia, że się mniej boje, ale strach pozostaje. Chłonę jak najwięcej informacji z internetu i mówią coś o przekreśleniu dowodu..
8 lip 18:47
Paweł: Nie ma możliwości podpisania umowy tam u nich w biurze? Pamiętaj żebyś zawsze wziął kopie umowy dla siebie, bo zdarzały się przypadki, że ''świeżaki'' nie brały umowy i były z tego powodu problemy. A zatrudniasz się bezpośrednio w carrefourze czy przez jakiegoś pośrednika ?
8 lip 18:53
PrzyszlyMakler: Wydaje mi się, że bezpośrednio. Biuro jest w budynku carrefouru i przez nie wchodzą pracownicy. Dziś jak tam byłem to wzięła ode mnie mejla, wysłała umowę i powiedziała, bym wypełnił ze strony crs.instadb.com tzw. "Kwestionariusz osobowy".
8 lip 18:55
Paweł : To przeczytaj umowe i sprawdź czy podpisujesz umowe z carrefourem
8 lip 19:00
Paweł : Najlepiej jakbys podpisywal to.osobiscie w biurze ale jak nie ma opcji to zadzwoń tam do nich i dopytaj.
8 lip 19:01
PrzyszlyMakler: Nie wiem co zrobić. Nie ma nigdzie możliwości przeczytania tego...
8 lip 19:12
Mila: Zanieś osobiście wszystko wypełnione, w dwóch egzemplarzach, poproś w sekretariacie o potwierdzenie. Jeżeli nie dostaniesz pracy, to po co im dowód? Rodzice mają rację. Na świecie jest pełno oszustwa.
8 lip 19:17
PrzyszlyMakler: W celu podpisania Umowy należy wypełnić kwestionariusz, który dostępny jest dla Ciebie pod adresem:l Po poprawnym wypełnieniu kwestionariusza osobowego zostanie dla Ciebie wygenerowany druk Umowy. Po zatwierdzeniu Umowy otrzymasz wiadomość e−mail zawierającą wygenerowaną Umowę w formacie umożliwiającym jej pobranie, zapisanie i/lub wydrukowanie. Wiadomość została wysłana automatycznie z systemu crs.instadb.com. −−−−−−−−−−−−−−−− I w tym meilu jest link do tego kwestionariusza i wszystko do wypełnienia. Wygląda to na dość uczciwe, w końcu to carrefour mają tysiące pracowników, ale sam nie wiem..
8 lip 19:27
Metis: Dokładnie, posłuchaj Pani Mili. Idziesz do nich, do biura, mówisz wprost, że zależy Ci na bezp. twoich danych osobowych. Tam oczywiście zezwól na ksero dowodu w razie podpisania umowy itd. ale wysyłanie takich danych pocztą jest niebezpieczne i dziwie się, że takich praktyk dopuszcza się taka sieć sklepów.
8 lip 23:40
Mateusz: Po linku mozna sprawdzić do kogo nalezy dana domena czy do indywidualnerj osoby czy do jakiejs firmy
13 lip 19:47
Mateusz: Poza tym wysyłając do Ciebie umowę powinni stosować podpis elektroniczny
13 lip 19:50