Oblicz pochodną funkcji
lolek: x5
8 lip 17:57
lolek: f(x)= (x5 − 4tgx)*sinx
8 lip 17:58
Jerzy:
| | 4 | |
(5x4 − |
| )*sinx + (x5 − 4tgx)*cosx |
| | cos2x | |
8 lip 18:26
Dziadek Mróz:
Tylko bardziej by chodziło o sposób działania
y = (x
5 − 4tan(x))*sin(x)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = uv u = w − z w = x
5 z = 4tan(x) v = sin(x)
y' = [uv]' = [u]'v + u[v]' =
*)
u' = [w − z]' = w' − z' =
**)
w' = [x
5]' = 5x
4
| | 4 | |
z' = [4tan(x)]' = |
| |
| | cos2(x) | |
**) = 5x4 − 4/cos2(x)
v' = [sin(x)]' = cos(x)
*) = (5x4 − 4/cos2(x))sin(x) + (x5 − 4tan(x))cos(x)
9 lip 17:45
Jerzy:
Jestem pod wrażeniem
9 lip 17:54
Jerzy:
A może tak .... z definicji
9 lip 17:57