Dowód liniowości modelu matematycznego
ewelina: Modelowanie matematyczne
Prosiłabym o pomoc w udowodnieniu, że operator
L: x →x'(t) jest liniowy.
Należy tu wykorzystać definicję:
Operator L: X →Y nazywa się liniowym, jeżeli dla dowolnych x, x1, x2∈X i dowolnej rzeczywistej
(zespolonej) liczby λ zachodzi:
i) L(x1 + x2) = L(x1) + L(x2);
ii) L(λx) = λL(x).
Niestety nie wiem nawet od czego zacząć. Będę wdzięczna za odpowiedź.
8 lip 15:58
g:
i) [x1(t) + x2(t)] ' = x1'(t) + x2'(t)
ii) [λ*x(t)] ' = λ*x'(t)
8 lip 17:36