Współrzędne wierzchołków trapezu
Ula: Mam pewien problem na który nie potrafię znaleźć odpowiedzi. Mam długości podstawy trapezu, a
oraz b a także wysokość h. Mam również współrzędne dwóch przeciwległych wierzchołków: A(xa,
ya) oraz D(xd, yd).
Muszę policzyć współrzędne pozostałych wierzchołków, B i C. Jak to zrobić? Kompletnie nie mam
pomysłu. Będę bardzo wdzięczna za pomoc
8 lip 11:15
Ula: Zapomniałam dopisać, że w treści zadania mam jeszcze coś takiego: "Dla uproszczenia przyjmij,
że trapez jest zawsze rysowany w określonej pozycji, np. podstawą równolegle do osi X."
8 lip 11:24
Jerzy:
| | a | | a | |
xA = − |
| , yA = 0 i xB = |
| , yB = 0 |
| | 2 | | 2 | |
| | b | | b | | h | |
xD = |
| , yD = h i xC = − |
| , yD = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
8 lip 11:51
Ula: Dobrze rozumiem, że tutaj są założenia, że trapez ma być równoramienny, i że jego środek
podstawy AB leży w środku układu współrzędnych? Ślicznie dziękuję!
8 lip 12:55
Jerzy:

Co prawda nie ma tego w treści zadania, ale to niewiele zmienia.
Popatrz na rysunek i spróbuj sama...
np: x
B = x
A + a , y
B = y
A
| | b | |
xC = − xD = − |
| , yC= yA + h |
| | 2 | |
8 lip 13:04
Jerzy:
A co do wskazówki ... tak się da narysować ten trapez tylko wtedy, gdy: yd = yA + h
8 lip 13:17