pierwiastki
historyk : 2 pierwiastki z 6 − 2 pierwiastki z 2
8 lip 10:50
Jerzy:
= 2√2*√3 − 2√2 = 2√2(√3 − 1)
8 lip 10:56
historyk : Cala tresc zadania usuwanie niewymiernosci 2/pierwiastek z 6 dodac pierwiastek z 2
8 lip 11:03
Jerzy:
to pisz treść zadania, a nie jakiś wyrywek...pomnóż licznik i mianownik przez:
√6 − √2 i (√6 − √2)(√6 + √2)= (√6)2 − (√2)2 = 6 − 2 = 4
8 lip 11:06
historyk : I to koniec zadania
8 lip 11:14
8 lip 11:18
historyk : Dlugie
8 lip 11:32
historyk : A napidalbys cale zadanie od poczatku bo sie pogubilam prosze i sory za bedy klawiatura sie
pzestaeila
8 lip 11:55
Jerzy:
...tam się pomyliłem ...
| | 2(√6 − √2) | | 2√2(√3 − 1) | | √2(√3 − 1) | |
= |
| = |
| = |
| |
| | (√6)2 − (√2)2 | | 4 | | 2 | |
8 lip 12:04
historyk : Napises cale prośe
8 lip 12:05
Jerzy:
| 2 | | 2(√6 −√2) | |
| = |
| = .... i dalej jak ,wyżej |
| √6 + √2 | | (√6 + √2)*(√6 − √2) | |
8 lip 12:07
historyk : Okej moze sie jakos polapie dzieki ze ci sie chcialo robic w wakacje ☺😊
8 lip 12:17