Równanie prostej
Juula: Napisz równania prostej przechodzącej przez punkt (−1,0,3) i równoległej do płaszczyzny Oxz
Proszę o pomoc baaardzo
7 lip 20:56
Mila:

Prosta równoległa do płaszczyzny XOZ
Płaszczyzna XOZ ma równanie : y=0 (x∊R, z∊R)
Wektor normalny płaszczyzny XOZ:
n
→=[0,1,0]
P=(−1,0,3)∊prostej ale też do pł. XOZ
Wybieramy drugi punkt z tej płaszczyzny np.
P
0=(−1,0,0)∊szukanej prostej
P
0P
→=[0,0,3] wektor kierunkowy prostej
Równanie prostej:
x=−1
y=0
z=3+3t, t∊R
Prosta leży w płaszczyźnie XOZ.
7 lip 21:59
Piotrek: Politechnika Łódzka?
7 lip 22:07
Jerzy:
Witaj
Milu 
Chyba można prościej ..
Skoro prosta jest równoległa do płaszczyzny OXZ, to jej wektorem kierunkowym może być
np. wersor osi OZ : n
→ = [0,0,1].
Zatem szukana prosta:
x = −1 + 0*t
y = 0 + 0*t
z = 3 + 3*t , czyli:
x = −1
y = 0
z = 3 + 3t
Do autora postu: jest to pęk prostych leżących w płaszczyżnie OXZ i przechodzących przez
punkt P (−1,0,3)
8 lip 08:24
Jerzy:
No i nie ustrzegłem się błędu ( zapatrzony w Twoje rozwiązanie

)
x = − 1
y = 0
z = 3 +
1*t = 3 + t
8 lip 08:39
Mila:
8 lip 18:21