matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ektremum
Karolaa:
Czy funkcja f(x,y) = x
2
+ 3y może mieć ekstremum lokalne ? proszę o uzasadnienie
7 lip 20:46
Jack:
df
= 2x
dx
df
= 3
dy
{2x=0 {3=0 nie moze miec bo 3 ≠ 0.
7 lip 20:48
Karolaa:
czyli brak punktu stacjonarnego ?
7 lip 20:51