OBLICZ CAŁKĘ
Michał: 1. ∫∫dxdy= .................. bo..................................
D={(x,y)∊R
2: (x+2)
2+(y−3)
2≤1}
2. ∫∫dxdy=.......................bo ...........................
D={(x,y)∊R
2:(x+1)
2+y
2≤4 }
3. ∫∫dxdy= ........................ bo ...................
Jeżeli D jest kwadratem o wierzchołkach: A(−1,−1) B=(1,−1) C=(1,1) D=(−1,1)
Bardzo proszę o pomoc
7 lip 17:16
jc:
1. ∫ = π bo całka z 1, a obszar jest kołem o promieniu 1
2. ∫ = 4π bo całka z 1, a obszar jest kołem o promieniu 2
3. ∫ = 2 bo całka z 1, a obszar jest kadratem o boku = √2
7 lip 17:33
Michał: Pokażesz jak zrobi tego typu całki ?
7 lip 17:44
Jerzy:
2)
0 ≤ φ ≤ 2π
0 ≤ r ≤ 2
| | r2 | |
... = 0∫2π0∫2 rdφdr = 0∫2π [ |
| ]02dφ = 0∫2π2dφ = 2*[2π]02π] = 4π |
| | 2 | |
8 lip 15:12
Jerzy:
na końcu miało być .. = 2*[φ]02π = 2*2π = 4π
8 lip 15:17
Jerzy:
3)
.. = −1∫1−1∫1dxdy = −1∫1([y]−11)dx = −1∫12dx = 2*[x]−11 = 2*2 = 4
8 lip 15:39
jc: Cóż, nie wiem czemu wyobraziłem sobie kwadrat o wierzchołkach
(1,0), (0,1), (−1,0), (0,−1). Ten z zadania ma oczywiście bok = 2 i pole = 4.
8 lip 16:00