Liczby zespolone
6latek:

Jakie przeksztalcenia geometryczne odpowiadaja operacji sprzezenia i operacji przejscia do
liczby przeciwnej
Oprearcji sprzezenia odpowiada symetria osiowa
Operacji przejscia do liczby przeciwnej odpowiada odbicie wzgledem srodka ukladu wspolrzednych
6 lip 20:12
jc: A czym jest przekształcenie z → − z* ?
(gwiazdką oznaczyłem sprzężenie)
6 lip 20:18
Jerzy:
Zauważ,że sprzężenie ma taką samą część rzeczywistą i przeciwną urojoną
6 lip 20:23
6latek:

z=x+yi
−z=−x−yi
−z
*= −x+yi
Bedzie to odbicie wzgledem osi OY
6 lip 20:27
jc: Czyli jest to odbicie względem osi pionowej.
Trochę trudniejsze zadanie: czym jest przekształcenie z → i z* ?
6 lip 20:28
jc: Świetnie 6latku
6 lip 20:28
6latek: To bedzie odbicie wzdlem osi OX
6 lip 20:32
jc: Pudło

Odbicie względem osi pozomej to było samo sprzężenie.
6 lip 20:34
6latek: ja tak to odczytalem bo napisales jedna kropke
6 lip 20:37
jc: To jak z tym trudniejszym zadaniem?
6 lip 20:46
6latek: z* odczytalem jako sprzezenie z i interpretuje to tak
z=x+yi
z*=x−yi
No chyba ze mialy byc dwie kropki .
6 lip 20:51
jc: Miałeś na myśli dwie gwazdki? dwa sprzężenia pod rząd to identyczność.
Dobrze odczytałeś, tylko tam jest jeszcze mnożenie przez i.
Co to zatem będzie z → i z* ?
6 lip 21:02
6latek: jesli tak to sprobuje policzyc
i*(x−yi)= xi−yi2= xi+y (a to nie wiem co bedzie
6 lip 21:22
jc: Dobrze, czyli x + iy →y + ix. Co tu się dzieje ?
6 lip 21:25
6latek: Wlasnie dzieje sie cos niedobrego

czesc rzeczywista stala sie urojoną a czesc urojona rzeczywistą
Jakie to ma znaczenie ? Co to oznacza czytajac o tych liczbach nigdzie sie z tym nie spotkalem
6 lip 21:29
jc: Zapomnij na chwilę o liczbach zespolonych.
(x,y) →(y,x)
Jakie to przekształcenie geometryczne?
6 lip 21:36
6latek: Wiem ze jest to przeksztalcenie odwrotne
6 lip 21:37
6latek: jc
Wroce do tego jutro gdyz juz muszse opuscic forum . Do zobaczenia
6 lip 21:39
jc: Do zobaczenia
6 lip 21:46