Liczby zepsolone
zespolone: mam obliczyć (1−i)
10, wychodiz mi 32i a powinno wyjść −32i.
Mógłby mi kttoś powiedzieć gdzie robię błąd?
Moje rozwiązanie:
z=1−i
|z|=
√2
x+iy=1−i
x=1, y=−1
| | π | | π | |
z10=(√2)10 (cos |
| + isin |
| ) = 25 * i=32i |
| | 2 | | 2 | |
5 lip 11:44
Jerzy:
z10 = (√2)10(cos(−450) + isin(−450)) = 32(cos90 − isin90) = −32i
5 lip 11:52
zespolone: dlaczego −450?
5 lip 11:55
Jerzy:
zn = IzIn(cos(n*α) + isin(n*α))
5 lip 11:57
g: (1−i)2 = −2i
(−2i)5 = −32 * i5 = −32 * (i2)2 * i = −32i
5 lip 11:59
zespolone: α=7/4π
n=10
αn=70/4π=35/2π=17+π/2
5 lip 11:59
Jerzy:
cos(17π + π/2) = cos(18π − π/2) = cos(−π/2) = cos(π/2)
sin (17π + π/2) = sin (1π8 − π/2) = sin(−π/2) = − sin(π/2)
5 lip 12:06
zespolone: dziękuję
5 lip 12:28