Pomóżcie z kolem.
Kolo z matmy: Proszę o szybką pomoc .
Znajdź rozkład zmiennej Y=4−2X, a następnie oblicz EY, D2 (Y) oraz wyznacz Fy (t) gdzie X jest
zmienna losowa
O rozkładzie zadanym przez
Xi −1 0 1 2
Pi 1/4 1/4 1/6 1/3
5 lip 09:46
Saizou :
E(4−2X)=E4−E(2X)=4−2EX
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
EX=−1• |
| +0• |
| +1• |
| +2• |
| |
| | 4 | | 4 | | 6 | | 3 | |
Var(4−2X)=4VarX
VarX=EX
2−(EX)
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
EX2=(−1)2• |
| +02• |
| +12• |
| +22• |
| |
| | 4 | | 4 | | 6 | | 3 | |
5 lip 12:33