oblicyzc granicę
studentka:
5 lip 09:20
Jerzy:
= limx→+∞ex*ln(2/πarctgx) = .... i licz granicę wykładnika
5 lip 09:33
jc: Zamieniłbym jeszcze x na 1/t i liczył granicę przy t → 0.
Reguła Hospitala, wykładnik →1.
5 lip 09:38
Jerzy:
Może coś knocę w rachunkach, ale wychodzi mi: e
−1
5 lip 09:48
Jerzy:
| | ln(2/πarctgx) | | | |
= lim |
| = |
| = |
| | 1/x | | −1/x2 | |
| | −x2 | | −1 | |
[1* |
| ] = [1*( |
| )] = [1*(−1)] = −1 |
| | 1 + x2 | | 1/x2 + 1 | |
5 lip 10:09
jc: Bo ma być −1. Ja źle napisałem.
5 lip 12:07