Pochodna
Adam : f'x=4(x+3)2
Z jakiego wzoru należy skorzystać ?
4 lip 22:21
4 lip 22:45
Jerzy:
f'(x) = 8(x +3)
4 lip 22:45
jc: To ile w końcu? 4(x+3)2 czy 8(x+3) ?
4 lip 23:02
piotr1973: co to za zapis: f'x ?
15 lip 11:28
dero2005:
[4(x+3)2]' = 8(x+3)
15 lip 11:46
Mariusz:
Możesz skorzystać ze wzoru na pochodną złożenia , iloczynu albo używając granic
| | (2(x+Δx)+6)2−(2x+6)2 | | (2x+6+2Δx)−(2x+6) | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| (2x+6+2Δx+2x+6) |
| | Δx | | Δx | |
| | (2x+6+2Δx)2−(2x+6)2 | | 2Δx | |
limΔx→0 |
| =limΔx→0 |
| (2x+6+2Δx+2x+6) |
| | Δx | | Δx | |
=lim
Δx→02(2x+6+Δx+2x+6)=2(4x+12)
=8(x+3)
15 lip 12:18