Wyznaczyć prędkość kątową krążka
Adam:Potrzebuje pomocy przy zadaniu z mechaniki:
Wyznaczyć prędkość kątową krążka jeżeli klocek przesunął się na odległość s. W chwili
początkowej układ był nieruchomy.
Dane: M, m1, m1, r, s, u
Zdjęcie zadania:
https://gyazo.com/958e11d1cc4e5a422f6cee08483ff02a
4 lip 21:07
g:
dω
dv
M = I2*
+m1*r*
dt
dt
v
ω =
r
m2*r2
I2 =
2
m2*r2
dv
1
dv
m2
dv
M =
*
*
+ m1*r*
= (m1+
)*r*
2
dt
r
dt
2
dt
M
a =
m2
(m1+
)*r
2
v = a*t
a*t2
s =
2
t = √2*s/a
v = a*√2*s/a = √2*s*a
4 lip 21:37
Leszek: A jakim cudem ten uklad sie ruszyl ,wystepuje tu wspolczynnik tarcia u.