dalej sprzezenia
6latek: Niech z=3+2i
znajdz
a)
−
z
b)
_
(−z)
c)
_
−z
a)3−2i
c) wydaje mi sie ze −z to bedzie −3−2i a sprzezenie −z to bedzie −3+2i
b) nie wiem
4 lip 20:00
bezendu:
z=3+2j
z−=3−2j
(−z−)=−3+2j
4 lip 20:22
6latek: Czesc
bezendu 
Widze ze jestes na forum i dlatego sie Ciebie jeszcze zapytam
To dlaczego piszsesz j a nie i to wiem
−z to liczba przeciwna do z
Chodzi mi o to sprzezenie −z w nawiasie (dlaczego tak policzyles ?
Sprzezenie do −z to −3+2i a to sprzezenie (−z) to bedzie to samo ?
6 lip 19:57
jc: 6latku, proponuję oznaczać sprzężenie tak: z*.
Sprzeżenie ma kilka wspaniałych własności:
(z+w)* = z* + w*, (zw)* = z* w*, z** = z
Matematycy mówią, że sprzężenie jest automorfizmem C.
z* = z ⇔ z ∊ R
6 lip 20:13
6latek: Czesc

Mozesz mi napisac jak bedzie wygladac (−z)
* z tej liczby 3+2i
6 lip 20:19
jc: (−3 − 2i)* = −3 + 2i
6 lip 20:21
6latek: Dobrze
z=3+2i
−z= −3−2i
−z*=−3+2i
czyli czy to bedzie w nawiasie czy bez nawiasu to nie ma zadnej roznicy . tak ?
6 lip 20:31
Jerzy:
−3 + 2i = −(3 − 2i)
6 lip 20:36
jc: Tak, bo sprzeżenie zachowuje działania
6 lip 20:36
6latek: Witaj
Jerzy 
Dobrze . Na razie rozumiem
6 lip 20:39