jak rozwiązać równanie różniczkowe
Arek: T(dw/dt)+w=KU
4 lip 13:34
Jerzy:
w = C*e−t .... i uzmiennij stałą C
4 lip 13:37
Arek: w odpowiedzi ma być w(t)=C*(1−e−t/T)
gdzie C=KU
jak do tego dojść?
4 lip 13:42
Jerzy:
Chyba,że : T .. to stała, wtedy:
w = C*T ... i uzmienniaj stałą
4 lip 13:43
Jerzy:
OK ... jest tak, jak napisałem wyżej
4 lip 13:44
Jerzy:
Nie tak ... w = C*e−t/T ... i teraz uzmienniaj stałą
4 lip 13:50
Arek: KU to jest stała C, a skąd się wzięło(1−e−t/T)
4 lip 14:04
Jerzy:
w = C(t)*e
−t/T
| | KU | | KU | |
C'(t)*e−t/T = |
| ⇔ C'(t) = |
| *et/T |
| | T | | T | |
| | KU | |
C(t) = |
| *∫et/Tdt = KUet/T + C1 |
| | T | |
w(t) = (KUe
t/T + C
1)*e
−t/T = KU + C
1*e
−t/T
4 lip 14:15
Jerzy:
jeśli przyjmiesz: C1 = − KU , to otrzymasz jak w książce:
w(t) = KU − KU*e−t/T = KU(1 − e−t/T) , ale nie musisz tego robić
4 lip 14:38