ciag arytmetyczny
Hania =): pomocy

Dany jest ciąg arytmetyczny o trzecim wyrazie −4 i jedenastym wyrazie −2. Ile początkowych
wyrazów tego ciągu daje w sumie 0?
6 sty 17:06
jo: Już piszę...
6 sty 20:17
jo: Szukam dla jakich n suma S
n=0
Rozwiązać trzeba układ równań: (piszę jak najbardziej skrótowo)
a
3 = a
1 + 2r = −4
| | 9 | | 1 | |
a11 = a1 + 10r = −2 ⇒ a1 = − |
| r = |
| |
| | 2 | | 4 | |
Do wzoru na sumę potrzebne jeszcze a
n:
| | 9 | | 1 | |
an = a1 + (n−1)r = − |
| + (n−1)* |
| |
| | 2 | | 4 | |
Teraz wszystkie wielkości do wzoru:
| | | | 9 | | 9 | | 1 | | (− |
| + (− |
| + (n−1) |
| ))n | | | 2 | | 2 | | 4 | |
| |
Sn = |
| = 0 ⇒ n=37 |
| | 2 | |
6 sty 20:25
Eta:
Ja juz to zad dzisiaj rozwiązywałam
6 sty 20:35
jo: Acha... to po jakiego jeszcze raz jest wyświetlane...

?

!
Ludzie..., inni chcą ułatwiać wam życie a wy nam utrudniacie.
6 sty 21:33