matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rownanie rozniczkowe
Mateusz:
y'+y+xsqrty=0 Bardzo prosze o pomoc.
3 lip 15:29
jc:
y = 0 Niezerowe rozwiązanie. y = u
2
2 u u' + u
2
+ x u = 0 2 u' + u + x = 0 u = C e
−x/2
− x + 2 y = (C e
−x/2
− x + 2)
1/2
3 lip 15:41