Znajdź prostą przechodzącą przez punkt i równoległą do płaszczyzny
Michał: Witam mam problem z tym zadaniem, oto dane:
A = (2,0,2) π: x + 2y − z +1 = 0
Czy wektor równoległy do płaszczyzny to (−1,−2,1) ?
2 lip 18:49
jc: Wektorów równoległych do płaszczynzy jest nieskończenie wiele, ale Twój jest akurat
prostopadły.
Wektor prostopadły do płaszczyzny: (1,2,−1)
Wektor do niego prostopadły (jeden z wielu): (1,0,1)
Prosta równoległa do płaszczyzny, przechodząca przez A: x=z, y=0
2 lip 19:03
Jerzy:
A po co ci ten wrktor ? Wektor normalny tej plaszczyzny jest jednoczesnie normalnym szukanej
2 lip 19:03
Jerzy:
1*(x−2) + 2(y−0) −1*(z−2) = 0
2 lip 19:13
jc: @Jerzy, Twoje równanie jest równaniem płaszczyzny, nie prostej. Musisz przeciąć Swoją
płaszczyznę dowolną nierównoległą płaszczyzną przechodzącą przez A.
2 lip 19:21
Jerzy:
Fakt...nia zauważyłem, że chodzi o prostą
2 lip 19:28
Mila:
n→=[1,2,−1] wektor normalny płaszczyzny π
k→=[a,b,c] − wektor kierunkowy szukanej prostej
[a,b,c] o [1,2,−1]=0 ⇔
a+2b−c=0 ,przyjmuję c=3
a+2b=3, niech a=1
1+2b=3
2b=2, b=1
k→=[1,1,3]
Równanie prostej l, A = (2,0,2)∊l
l:
x=2+t
y=t
z=2+3t,
t∊R
2 lip 23:12
Jerzy:
Witaj
Milu 
... a czy 3, to Twoja ulubiona liczba ?
2 lip 23:19
Mila:
Bardzo ładna liczba pierwsza. Wszyscy znają cechę podzielności przez 3.

Dobranoc.
3 lip 00:04
Benny: Wydaje mi się że 7 to wyjątkowa liczba i na dodatek liczba pierwsza. Mało kto zna cechę
podzielności przez 7
3 lip 01:14
Mila:
−1=eiπ tu są same wyjątkowe liczby
3 lip 21:14
Benny: Dokładnie
3 lip 21:35