liczby zespolone rówanie
inżynier: Witam
Jak rozwiązać to równanie korzystając z liczb zespolonych ?
z2−4z+5=0
Trudniejsze w których występuje i rozwiązuje bez problemu,to jednak mi nie wychodzi.
Proszę o jakieś wskazówki jak to rozpisać
2 lip 18:42
Jerzy:
Policz Δ, a potem z1 i z2
2 lip 18:45
jc:
z2 − 4z + 5 = 0
(z − 2)2 + 1 = 0
(z − 2)2 = − 1
z − 2 = ± i
z = 2 ± i
2 lip 18:46
6latek: Lub z delta
a=1 b=−4 c=5
Δ= 16−20=−4
√−4= ±i2
2 lip 19:03
6latek: Oj inzynier
Cos mi sie wydaje ze na trudniejszym bys polegl
2 lip 21:53