√ (x-1)=x-3
ja: √ (x−1)=x−3
podniosłam dwie strony do kwadratu ale wynik zły więc strzelam że trzeba to zrobić jakoś
inaczej.
pomoże ktoś ?
1 lip 12:50
Jerzy:
A założenia zrobione ?
1 lip 12:53
ja: tak
x−1 >0
x>1
1 lip 12:54
Jerzy:
Za mało ... jeszcze: x − 3 ≥ 0
1 lip 12:55
Jerzy:
i formalnie pierwsze założenie: x − 1 ≥ 0
1 lip 12:57
ja: no ok ale co dalej
1 lip 13:04
Jerzy:
x − 1 = (x − 3)2 ⇔ x − 1 = x2 − 6x + 9 ⇔ x2 − 7x +10 = 0 ... i liczysz
1 lip 13:09
ja: tak zrobiłam...
ale już widzę swój błąd, nie umiem dodawać najwyraźniej XD
Dzięki za pomoc
1 lip 14:10