Algebra
Daria: Czy jest ktoś w stanie rozwiązać mi poprawnie to zadanie:
− Rozwiąż równanie:
{tx + y = 1
{x + ty = 1
Dochodzę do takiego wyniku, lecz w mniemaniu profesora jest on zły:
t = 1−xx
Proszę o pomoc!
30 cze 16:27
Janek191:
z 1) y = 1 − t x
x + t*( 1 − t x) = 1
x + t − t
2 x = 1
( 1 − t
2)*x = 1 − t
| | 1 − t | | 1 | |
x = |
| = |
| ; t ≠ − 1 i t ≠ 1 |
| | 1 − t2 | | 1 + t | |
| | 1 | | 1 + t | | t | | 1 | |
y = 1 − t* |
| = |
| − |
| = |
| |
| | 1 + t | | 1 + t | | 1 + t | | 1 + t | |
30 cze 16:42
Janek191:
Dla t = 1
mamy
x + y = 1
x + y = 1
wtedy układ ma nieskończenie wiele rozwiązań postaci :
( x, 1 − x) , gdzie x ∊ ℛ
Dla t = − 1
układ równań jest sprzeczny.
30 cze 16:57
Daria: Dziękuje
30 cze 17:58
Leszek: t −nalezy traktowac jako parametr i dlatego najlepiej uklad rozwiazac metoda wyznacznikow
wyznacznik glowny.
W= t
2−1, Wx = t−1 , Wy = t−1
| | Wx | |
x= |
| . oraz y=U{Wy}{W . I teraz nalezy rozwazyc warunki rozwiazalnosci ukladu |
| | W | |
30 cze 20:05
Daria: Panie Leszku, a czy metoda Janka jest prawidłowa? W sensie czy rozwiazanie całego układu jest
prawidłowe?
Czy trzeba tu uzyc metody wyznacznikow?
1 lip 00:27
Daria: Czyli x =
t−1t2=1 i y =
t−1t2=1
Jak to dalej pociągnąć?
1 lip 00:47
Leszek: Zalezy w jakiej jest Pani szkole ,na wyzszych uczelniech Profesorowie innych metod niz
wyznacznikowa w odniesieniu do ukladu rownan z parametrem i z pelna dyskusja
warunkow rozwiazalnosci nie uwzgledniaja.
1 lip 08:06
Daria: Pomogłby mi Pan z pełną dyskusja tych warunkow rozwiazalnosci? Bardzo prosze
1 lip 08:19
Leszek: Poniewaz. W =t
2−1 to uklada jest oznaczony ma dokladnie jedno rozwiazanie.
dla t =R−(−1;1)
| | Wx | | t−1 | | 1 | | t−1 | | 1 | |
wowczas. x= |
| = |
| = |
| , y= |
| = |
| |
| | W | | t2−1 | | t+1 | | t2−1 | | t+1 | |
dla t=1
W=Wx=Wy=0 , uklad ma nieskonczenie wiele rozwiazan spelniajacych warunek y+x=1
dla t=−1
W=0 oraz Wx=−2 , Wy=−2 ,uklad jest sprzeczny
Pelna dyskusje mozna znalezc np.W.Krysicki tom I
1 lip 08:36
Daria: Dziekuje !
1 lip 09:21