Wyznaczyć przedziały monotoniczności i ekstrema lokalne, o ile istnieją, funkcj
Andrzej: 𝑓(𝑥)=𝑥e2/x
30 cze 15:45
Jerzy:
1) dzidzina
2) pochodna
| | 2 | |
f'(x) = e2/x + x*e2/x*(− |
| ) |
| | x2 | |
teraz miejsca zerowe pochodnej i analiza jej znaku
30 cze 15:47
Jerzy:
| | 2 | |
może łatwiej ci bedzie teraz: f'(x) = e2/x(1 − |
| ) |
| | x | |
30 cze 15:49
Andrzej: Dziedzine i pochodną wyliczyłem, ale mam problem z wyliczeniem f '(x)= 0. Wychodzi że x=2.
Dobrze?
30 cze 15:51
Jerzy:
Zauważ,że znak pochodnej zależy tylko od znaku funkcji w nawiasie, gdyż funkcja e2/x
przyjmuje tylko wartości dodatnie
30 cze 15:51
Jerzy:
Tak , teraz sprawdż czy w tym punkcie pochodna zmienia znak,
jeśli tak to ma tataj ekstremum.
30 cze 15:52
Andrzej: a jak mam to zrobić?
30 cze 15:54
Jerzy:
| | 2 | |
Naszkicuj wykres: y = 1 − |
| |
| | x | |
30 cze 15:55
Jerzy:

Tutaj masz wykres, ustal jak się zmienia x w punkcie: x = 2
30 cze 15:57
Jerzy:
jak się zmienia znak , a nie x
30 cze 15:58