Podchwytliwe
Toma: 20/5(2*2)
Jak to jest z tym, wychodzi 1 i 16, zależy jak się rozwiązuje, więc chyba nie może być dwoch
wyników, który prawdziwy?
30 cze 14:29
Jerzy:
Działania mnożenia i dzielenia nie są uprzywilejowane względem siebie,
a więc wykonujemy je w kolejności: 20:5*2*2 = 4*2*2 = 8*2 = 16
Inaczej, gdyby było: 20:(5*2*2) = 1 ( bo nawiasy są przed tymi działaniami)
30 cze 14:37
Jerzy:
I nawet tutaj , jeśli uwzglednimy nawias jako pierwszy, mamy: = 20:5*4 = 4*4 = 16
30 cze 14:43
30 cze 15:07
Toma: A jesli tak zapiszemy?
30 cze 15:07
Jerzy:
| | 20 | | 20 | |
To nie ma najmniejszych wątpliwości: = |
| = |
| = 1 |
| | 5*4 | | 20 | |
30 cze 15:10
Toma: Więc można to zadanie różnie zrozumiec
30 cze 15:23
Jerzy:
Wszystko zależy od zapisu , dlatego dla uniknięcie nieporozumień używamy nawiasów:
| | 1 | |
1/x+2 ... można odczytać jako: |
| + 2, ale zpis: 1/(x+2) jest jednoznaczny |
| | x | |
30 cze 15:26