Witam😊 chcialabym sie zapytac czy ktos zna odpowiedź na to pytanie 😊
bratek: Nachylenie funkcji w punkcie jest mierzone liczba niemianowaną? Prawda czy Falsz
30 cze 11:36
Jerzy:
Prawda.
30 cze 11:42
Leszek: Tak ,bo nachylenie wykresu funkcji w punkcie Xo okreslone jest przez tgα stycznej do
wykresu funkcji w punkcie Xo .
To tylko uzupelnienie
30 cze 13:40
Leszek: Mam pytanie dla @Bratek
Jezeli w punkcie Xo nachylenie wykresu funkcji jest mniejsze od zera to w tym punkcie
funkcja jest rosnaca .Prawda czy falsz ?
30 cze 13:47
jc: A iloraz jest wielkością mianowaną czy nie?
30 cze 14:17
Leszek: Iloraz dwoch wyrazen o jednakowych mianach jest wielkoscia niemianowana
30 cze 14:40
jc: Zatem pochodna funkcji, której wartości i argumenty mają jednakowe miana,
jest wielkością niemianowaną.
A co można powiedzieć o ilorazie wyrazów o niejednakowych mianach?
30 cze 14:58
Leszek: Pochodna funkcji ktorej wartosci i argumenty maja jednakowe miana moze tez byc mianowana
| | at2 | |
np.S= |
| . droga w ruchu przyspieszonym (metr)=(metr) |
| | 2 | |
dS/dt = at predkosc w ruchu przyspieszonym (m/s)=(m/s)
30 cze 15:27
jc: S(t) = at2 / 2 − długość, t − czas, chyba jednak różne miana wartości i argumentu
30 cze 15:33