liczby zespolone
6latek: Zapoznajc sie z postacia trygonometryczna liczby zespolonej odnioslem takie wrazenie ze sa
takie liczby podawane do rozwiazania
zeby mozna z nich latwo policzyc (powiedzmy latwo) argz
Chodzi mi o o ze z tego co zauwazylem nalezy znac podstawowe wartosci tangensa w 1 cwiartce i
jesli sie wie w ktrorej cwairtce lezy obraz liczby zespolonej to juz latwo sie policzy
Pewnie sa i inne trudniejszse
29 cze 23:36
6latek: Bo teraz tak
co jesli nie wyjdzie taki ladny kąt np 120o tylko powiedzmy 123o
jak postapic z tym dalej
Nie wymysle takiego przykladu na razie zeby wyszsedl taki czy inny kąt (inny niz te powiedzmy
ladne)
29 cze 23:58
jc: O takie przykłady najłatwiej: 3+4i, 1+3i, 2+3i, 2+5i, . . .
30 cze 00:29
6latek: czesc

Mo bo wezmy np 3+4i
| | 4 | |
Obraz tej liczby lezy w 1 cwiartce wiec jedynym rozwizaniem tgφ= |
| jest φ≈54o |
| | 3 | |
30 cze 01:11
Jerzy:
Cześć

to tzw. argument główny liczby zespolonej. Argumentem główntm liczby zespolonej
jest kąt φ ∊ [0,2π] ( przyjmuje się też: φ ∊ [− π, π ]
30 cze 08:12
6latek: Witaj

Tylko tutaj nie zapiszse sobie
| | π | | π | |
z=25(cos |
| +isin |
| ) bo do 60o troche brakuje |
| | 3 | | 3 | |
A to tez nie bedzie pelne 54
o
30 cze 12:48
Jerzy:
Zawsze możesz zapisać kąt w stopniach. ale pełnych, nie "około"
30 cze 13:00
6latek: Tez takie wlasnie zapisy widzialem
Tutaj blizej jest do 53 stopni
wiec mozna bedzie zapisac
z=25(cos53o+isin53o)
Powiedz mi jeszce taka rzecz
czy jesli np mam kąt w 2 cwiartcce to muszse pisac (−cos150o+isin150o)
czy moge zapisac (cos150o+isin150o)
30 cze 13:06
Jerzy:
Ten drugi zapis .... nie ma zapisu: (−cosα + isinα)
30 cze 13:12
6latek: dziekuje

Bo ogladalem tez kurs gdzie pokazywal wlasnie taki zapis z tym (−cos)
30 cze 13:18