całka
t: Oblicz całkę podwójną ln(x2+y2) gdzie D jest pierscieniem kołowym 1≤x2+y2≤4
29 cze 20:09
Jerzy:
Przejdź na współrzędne biegunowe i określ granice całkowania ( zakres r i kąta φ )
29 cze 20:11
Jerzy:
Masz:
0 ≤ φ ≤ 2π
1 ≤ r ≤ 2
= ∫∫ln(r2)*rdφdr ..... i licz
29 cze 20:14
t: 1≤r≤2
0≤φ≤2π
(lnr2α+r2sin2αrdr)dφ
wiem,że z sinusa i cosinusa robić jedynkę trygonometryczną, ale nie wiem jak dalej lczyc
29 cze 20:16
Jerzy:
| | 1 | |
a całkę licz przez podstawienie: r2 = t , 2rdr = dt , rdr = |
| dt |
| | 2 | |
29 cze 20:16
Leszek: Zastosuj wspolrzedne biegunowe
x=r*cos α
y=r*sinα
J=r ,jakobian
∫ ∫ r*ln(r)dr
D. r od 1 do 2 ; α od 0 do 2π
=2π*∫ r*ln(r) dr =
Ta calke calkujemy przez czesci
29 cze 20:18
Jerzy:
Leszku: ln(r2)
29 cze 20:19
Leszek: Blad drukarski ,powinno byc ln(r2)
29 cze 20:19
Jerzy:
Lepsze podstawienie: r2 = t
29 cze 20:21
t: czyli bedzie 1/2 ∫lntdt ?
29 cze 20:31
Jerzy:
Tak .... i pamietaj,że ta całka jest w granicach: [1,4]
29 cze 20:33
Jerzy:
no i tą całkę już liczysz przez części
29 cze 20:34
Jerzy:
Wynik: π(4ln4 − 3)
29 cze 20:45
t: (1/2 *4 ln4−4)− 1/2ln1−1 cos takiego z tej pierwszej całki?
29 cze 20:54
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Po pierwzym całkowaniu masz: |
| [tlnt − t]14 = |
| [4ln4 − 4 − (0 −1)] = |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
i teraz: |
| 0∫2π(4ln4−3)dφ = |
| [(4ln4 − 3)*φ]02π = |
| | 2 | | 2 | |
| 1 | |
| *2π(4ln4 −3) = π(4ln4 − 3) |
| 2 | |
29 cze 20:59
Jerzy:
| 1 | | 1 | |
| ∫lntdt = |
| (tlnt − t) |
| 2 | | 2 | |
29 cze 21:00
Jerzy:
| | 1 | | 1 | |
Miałeś prawie dobrze: .. = |
| *(4ln4 − 4) − |
| (ln1 − 1) |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= |
| *(4ln4 − 4) − |
| (0 − 1) = |
| (4ln4 − 4 +1) = |
| (4ln4 − 3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 cze 21:05
Jerzy:
| | 256 | |
Wynik możesz też zapisać tak: πln |
| |
| | e3 | |
29 cze 21:11