ciepło właściwe
Feok: Jakie jest ciepło właściwe na gram helu (masa atomowa 4, gaz jednoatomowy)?
c
v (dla jednego mola) wynosi:
| | 3 | | J | |
cv= |
| R = 12,471 |
| |
| | 2 | | mol K | |
Jak to będzie wyglądało na gram?
29 cze 16:42
azeta: a co to jest mol?
29 cze 18:13
Leszek: | | J | | J | |
Cv= 1,5*R*u=12,471*4 |
| =12,471*4 /100O |
| |
| | kg K | | g K | |
29 cze 21:27
Leszek: SORRY
Blad nie powinno byc. 1000
| | J | |
Ostateczny wynik. Cv= 12,471*4. |
| |
| | g K | |
29 cze 21:32
daras: Freok nawet gdyby się tu jeszcze pojawił, to pewnie nadal nie wiedziałby skąd się wzięło
to 12,471
29 cze 21:53
Feok: Tak się składa, że wyliczyłem to. Patrz wyżej.
30 cze 09:51
oksi: A jak to będzie wyglądało dla wodoru (masa atomowa 1, gaz dwuatomowy)?
| | 5 | | J | |
Wiem, że Cv = |
| R przy stałej objętości, czyli 20,785 |
| |
| | 2 | | mol K | |
31 sie 18:06