Termodynamika
herbatka: Jak zmieni się średnia wartość energii kinetycznej jednego mola argonu (gaz
jednoatomowy) jeżeli dostarczymy mu Q = 3000 J ciepła w warunkach stałej objętości.
V = const, czyli Q=ΔU
Dalej nie wiem.
29 cze 16:16
jakubs: Dostarczasz ciepło, więc będzie:
| | 3 | | 3 | |
U2 = |
| RT1 + Q = |
| RT2 |
| | 2 | | 2 | |
29 cze 16:25
herbatka: Czyli z tego wychodzi ΔT=240,55 K i żeby policzyć średnią energię kinetyczną to wstawiam do
wzoru:
29 cze 16:38
g: Ale pytanie jest o "zmianę średniej wartości energii kinetycznej jednego mola argonu".
Ta zmiana to po prostu 3000J. Próbujesz rozwiązać inne zadanie.
29 cze 17:45