Całka niewłaściwa
Michał: Witam mam problem z zadaniem z całki niewłaściwej, mam ją obliczyć i zobaczyć czy jest
oznaczona, niewłaściwa, zbieżna czy niezbieżna.
1
∫ (x+1)/(x2 + 2x + 1) dx
−1
z delty wychodzi że x nie może być równy −1 więc za to podstawiłem α.
28 cze 22:21
Jerzy:
| | 1 | |
Przecież to jest zwykła całka oznaczona... = ∫ |
| dx |
| | x+1 | |
28 cze 22:27
Michał: Po jej obliczeniu wychodzi ln(x+1) w granicach od 1 do α czyli ln2 − ln0
Jak z tego wybrnąć?
28 cze 22:32
Jerzy:
= [ln2 −(−∞)] = +∞, całka rozbieżna
28 cze 22:39